Peştera (Fundul Peşterii) de la Nucu

Bătrânii locuitori ai satului Nucu din comuna Bozioru, judeţul Buzău, aminteau cu mândrie de mai multe legende legate de aceste mirifice locuri, una din acestea fiind „Locuinţa lui Zamolxe”, localizată în Fundul Peşterii, sau Peştera. Nu ştim cât adevăr există în toată această poveste, dar coroborată cu alte legende şi cu rezultatele la care au ajuns cercetările: istorice, etnografice, filologice, folclorice şi mai nou, de perigheză detectivă, ne îndreptăţesc să afirmăm că există şi un sâmbure de adevăr. Să lăsăm legenda pentru altă dată şi să trecem la Peştera care la început a fost naturală, dar specialiştii susţin că aceasta a fost amenajată şi locuită în secolele VI-IV. î.d.H. Cele mai demne indicii pentru stabilirea vechimii locuirii peşterii sunt desenele incizate în pereţii peşterii: 12 pumnale de tip „akinakes”, 9 vârfuri de lănci şi 7 vârfuri de săgeţi. Numărul acestor desene, 12, 9 şi 7 au o semnificaţie deosebită în numerologie. Pe teritoriul ţării noastre au fost identificate 73 de pumnale de acest tip, pe un spaţiu amplu. Cercetătorii sunt unanim convinşi că cei care au săpat în stâncă aceste însemne au fost geto-daci. Perioada stabilită de locuire în antichitate, corespunde cu perioada în care cei doi istorici, Herodot şi Strabon, povestesc despre Zamolxis.. Dacă ar fi fost descoperite materiale arheologice, vase de ceramică, ori unelte din lemn, aveam elemente în plus pentru identificarea populaţiei care a vieţuit aici.  În perioada feudală, această peşteră a fost amenajată ca schit. Primul document în care este menţionat schitul Profiru, într-un document emis de Gheorghe Duca (1673-1678) la 12 ianuarie 1678. Nu se ştie provenienţa numelui schitului, unii cred că numele ar veni de la izvorul ce curge prin apropiere, care s-ar fi numit Profiru. Schitul Profiru dispare din documente în anul 1733. Fundul Peşterii, se găseşte în masivul Crucea Spătarului pe partea unde soarele luminează foarte puţin în timpul unei zile. Peştera constituie un deosebit interes şi pentru,  israelieni. Anul trecut un grup de militari israeliţi au fost surprinşi tăind cu unelte perfecţionate plăci din peretele stâncii cu acele incizii. Să mai reţinem şi faptul că indivizi suspecţi s-au înfăţişat în satul Aluniş din comuna Colţi, recoltând din diferite locuri probe de pământ. Unii locuitori s-au opus dar aceştia, le-au propus oferirea de sume mari de bani, asta demonstrând că interesul este imens. Vom reveni!

Reclame

2 gânduri despre „Peştera (Fundul Peşterii) de la Nucu

  1. Felicitări pentru articol! Aştept continuarea cu interes. Cunosc locurile… am bătut munţii Buzăului de multe ori, în special zona rupestrelor. Acolo „se întâlneşte cerul cu pământul”… şi oamenii sunt altfel.

    Cu stimă, Dragoş

  2. spun si eu o vorba ……dat fiind faptul ca pamintul din apropierea Fundul Pesterii este sa spun mlastinos, exista „sansa” ca ceea ce a fost acolo sa se fi dus repede in pamint ……sau cine stie poate in viitor se vor gasi suluri in vase de ceramica in vre`o pestera din apropiere, sau doar vase simple ……

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s