Limba română în gura presei

Motto: „Limba noastră-i limbă sfântă / Limba vechilor CAZANII* / Care-o plâng şi care-o cântă ! Pe la poarta lor ţăranii! Ce frumos! Dar ce a mai rămas azi din limba vechilor Cazanii? Şi nu este  necesar să analizăm evoluţia limbii române în vorbirea curentă, în cea literară sau în acte, ci să ne uităm care este tendinţa acesteia în mass-media, care are o mai mare apetenţă în rândul populaţiei noastre. Se vede clar că cei care se folosesc de limbă, nu o fac pentru menţinerea tradiţiilor româneşti, cu toate progresele lingvistice, aceştia se pun mai ales în slujba degradării limbii, şi nu ne referim la corecta exprimare ci la mesajul pe care îl transmite. Peste tot, sau aproape peste tot, dacă deschizi televizorul, răsfoieşti o publicaţie, ori butonezi aparatul de radio, îți este inundată privirea sau urechea cu molozul unor imagini sau cu mâlul lingvistic. Un om care să presupunem, prin absurd, a fost deconectat de la realităţile cotidiene, acum 10 ani, şi ar avea curiozitatea, acum în 2014 să „acceseze” un mijloc de informare, ar rămâne cred cu gura-căscată, crezând că a nimerit pe altă planetă. La buletinele de ştiri se prezintă numai fapte abominabile, doar furturi, accidente, sinucideri, căderi şi sculări de guverne şi câte şi mai câte. Să nu mai vorbim de faptul că în topşourile televizate se utilizează un limbaj de mahala. Se înjură ca la uşa cortului, de parcă am trăi în „Ţiganiada”. Biblia a fost scrisă cu mii de ani în urmă folosindu-se un limbaj simplu, care poate fi lesne înţeles şi de cioban şi de academician. ” Cerul şi pământul vor trece, dar cuvintele mele vor rămâne!”, spunea acum 2000 de ani Iisus Hristos.  Nu optez pentru stagnarea evoluţiei limbii, dar, nici nu încurajez exprimarea maidaneză, limba de baltă. * Subliniera îmi aparţine.

Reclame

Un gând despre „Limba română în gura presei

 1. Incultura şi mahalagismul au fost încurajate, ba mai mult, ridicate la rang de valoare în toată societatea românească. Nenorocirea ce ne paşte se produce datorită reţelelor de socializarea, mass-mediei şi nu în ultimul rând dispariţiei consumatorilor de carte.
  Prin acceptarea imbecilismului de toate felurile, mârlanilor ce au acum posibilitatea de a se exprima scobindu-se în nas, în acelaşi timp, am ridicat dobitocia şi prostia pe cele mai înalte culmi, ele însele devenind ţeluri, aspiraţii ale generaţiei prezente.
  Asta este realitatea ce se manifestă pretutindeni în special în privinţa limbii româneşti.
  Scrierea oricum în numele libertăţii de exprimare, tolerată şi de reţelele de socializare, scrierea pe diverse chaturi a dus aceste denaturări lingvistice la nivel de reguli… aşa că, rezultatul se vede.
  Să sperăm că într-o zi lucrurile se vor opri sau le vom opri prin neacceptarea acestor anomalii.

  Stimă,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s