PALIA DE LA ORĂȘTIE

Printre primele cărți tipărite la noi se numără și „Palia de la Orăștie”(1582). Aceasta cuprinde prmele două cărți ale Vechiului Testament, Geneza și Ieșirea. Tipărirea s-a făcut la Orăștie, prin purtarea de grijă a fiului lui Coresi, Șerban și a lui Marian, diacul. Cel care a avut ideea traducerii, și a tipăririi acestei cărți, a aparținut unui româno-calvin, ce se închipuia episcop pe numele de Mihail din Turdaș. În caseta „tehnică” a lucrării se menționează că la traducere și-au mai dat osteneala și priceperea: Herce Ștefan, Zacan Efrem, Peștișel Moisi și protopopul varmeghiei* Hunedoarei. Traducerea a fost făcută după un text unguresc al Vechiului Testament, tipărit cu trei decenii mai devreme, la Cluj. În cele ce urmează vom reda întocmai, două versete din Geneză (Bâtia) I, 26-28, referitoare la crearea omului și patru versete din Ieșire (Ishod), respectiv, Cap. XX, 8-11.

Bâtia I, 26-28  …….26) Și zise Dumnezeu, să facem omul pre chipul ce să fie asemine noo, ce să domnească pre peștii măriei și dobitocului, pasirilor ceriului și jivinilor și a tot pământului și spre toți viermii ce se trag pre pământ.    27) Și Dumnezeu făcu pre om lui pre-obraz lui Dumnezeu făcu el; bărbat și muiare făcu el.     28) Și Dumnezeu blagoslovi ei și zise lor: creașteți și vă înmulțiți și împleți pământul și biruiți el și domniți pre pasirile ceriului și a tot fierelor ce se leagănă spre pământ.

Ishod, XX, 8-11 …….8) Zua sâmbetei amintite să iai, cum să o sfințești pre ea.     9) În șase dzile lucreadză și tot lucrul obârșaște.     10) Iară a șaptea zi sâmbăta Domnului Domnedzeului tău iaste, atunci nemică lucru să nu faci, nice tu, nici feciorul tău, nice venitul tău, care întru porțile tale iaste.    11 Că în șase dzile au rodit Domnul ceriul și pământul, marea și toate acelea carece întru ea sânt și întru a șaptea dzi odihnit-se-au, pentru aceia blagoslovitu-au Domnul dzua sâmbetei și o sfinți pre ea.

* Județului

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s