Sfânta Maria Mare

Sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului este ultima dintre Praznicile Împărătești în biserica creștin-ortodoxă din anul bisericesc care se încheie la data de 31 August. Popular sărbătoarea este cunoscută sub denumirea de Sfântă Măria Mare, sau Stămăriamare. Această foarte importantă sărbătoare este celebrată atât de ortodocși cât și de catolici la data de 15 August.

Importanța sărbătorii i-a determinat pe creștini să o mai numească foarte sugestiv și Paștele de vară, sau Paștele verii. În seara de dinaintea sărbătorii în biserici se cântă Prohodul Maicii Domnului, care este diferit ca text față de Prohodul Mîntuitorului, dar pe aceeași linie melodică. Se înconjoară biserica cu lumânări aprinse în mână.

Începând cu această dată se face tranziția de la vară la toamnă. De acum înainte, umbrele încep să crească, iar lumina soarelui devine mai gălbuie și începe instalarea melancoliei. Seara greieri dau un spectacol de vis, iar licuricii își intensifică strălucirea încât ai impresia că cerul încărcat de stele a coborât pe pământ.

Perioada dintre Sfânta Maria Mare și Sfânta Maria Mică (8 Septembrie, când este sărbătorită Nașterea Maicii Domnului) este cunoscută ca perioada „dintrestămării”, timp în care sunt condiții optime pentru efectuarea semănăturilor de toamnă. După Stămăriamare, ciobanii încep să-și coboare turmele din munte.

Legat de această sărbătoare sunt răspândite pe întreg teritoriul țării noastre multe obiceiuri și tradiții străvechi. În unele sate femeile duc în această zi la biserică fructe pentru a fi slujite și apoi împărțite credicioșilor. Fetele nemăritate poartă toată ziua flori de năpraznic în sân, pe care le pune seara sub pernă pentru a-și visa logodnicul. În unele părți cu două zile înainte de sărbătoare în gospodării nu se aprinde focul.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s